Välkommen till Björksätra Samfällighetsförening!
Björksätra Samfällighetsförening består av 117 medlemsfastigheter och omfattar Kungsfågelvägen, Spillkråkevägen, Talltitevägen, Tofsmesvägen och Svarthättevägen, grönområden och lekplatser däremellan samt kvartersgården och fotbollsplanen vid infarten från Tråsättravägen. Förskolan Björkdungen vid Svarthättevägens vändplan är en privat förskola och tillhör inte vår förening.
Föreningsstämma
Föreningsstämman är medlemmarnas beslutsforum och där fastställs budget och årsavgift. På mötet väljs också styrelse, ordförande och revisorer för nästkommande år. Årsmötet hålls under första kvartalet varje år och motioner ska ställas till styrelsen senast 31 Januari. För rösträtt vid årsmötet måste föregående årsavgift vara erlagd. Varje medlemsfastighet har en rösträtt.
Årsavgift
Varje medlemsfastighet är skyldig att betala en årsavgift. Storleken på avgiften beslutas vid årsmötet varje år och betalas in till föreningen. Årsavgiften delas upp i två fakturor per år. Fakturan skickas primärt via e-post, för att registrera sin e-post kontakta styrelsen. Om man inte betalar avgiften i tid läggs en påminnelseavgift till.
Kvartersgården
Kvartersgården går att låna för egna tillställningar för en mindre kostnad. Men får ej användas som bostad och övernattning.
Utlåning
Föreningen har stolar, bord, lokal och partytält för utlåning. Bokningsförfrågan görs på hemsidan under utlåning.
Samfälld mark
Vi har ett fint område som vi självklart ska vara rädda om. Alla medlemmar hjälper till att hålla grönytorna öppna och fina genom att någon gång under sommaren dra upp lite ogräs ur sandlådorna, klippa gräset, eller kanske ansa och röja sly. Föreningen har röjsåg, gräsklippare och avfallskvarn att låna ut. Träd på samfälld mark får inte fällas utan tillstånd från styrelsen. Gallring görs på städdagar och för större åtgärder anlitas entreprenör med erforderliga ansvarsförsäkringar.
Lekplatser
I området finns 4 EU-anpassade lekplatser dit alla barn är välkomna för att leka och där småbarnsföräldrar och för all del alla andra medlemmar kan mötas.
- Kvartersgården – Gungor, sandlåda, lekstuga, klätterställning med rutschkana och klätterställning med romerska ringar, nät och repstege. Bänkar och bord finns att fika vid.
- Övre Talltitevägen – Gungor, sandlåda, lekstuga, 2 fjädergungor och en karusell. Bänkar och bord finns att fika vid.
- Mellan Spillkråkevägen och Talltitevägen – Gungor, sandlåda, fjädergunga och klättertorn med rutschkana. Bänkar och bord finns att fika vid.
- Mellan Spillkråkevägen och Kungsfågelvägen – Gungor, sandlådor, lekstugor, fjädergunga för fyra samt klättertorn, balansbom, ”piruetter” och volträcken för de lite större barnen. Bänkar och bord finns att fika vid.
- En lekplats har ännu inte renoverats (den ovanför Svarthättevägen) men där finns , sandlåda och lekhus samt bänkar och bord att fika vid.
Fotbollsplanen
Bollplanen får användas fritt av medlemmarna. Strålkastarna går på timer för att lysa upp i mörkret, dock senast till kl. 21:00.
Renhållning
I samfälligheten hålls gemensamma städdagar. Det är ett bra tillfälle att lära känna grannarna, låt gärna hela familjen delta så går det snabbt och lätt. Soptunnor, komposter eller andra avfallshögar tillhörande fastigheterna får inte läggas på samfälld mark. Observera att trädgårdsavfall inte heller får lämnas i skogen eller bakom fotbollsplanen utan lämnas på Brännbackens soptipp utan kostnad. Plocka gärna upp skräp som ligger på allmänningen, så håller vi området snyggt. Om klotter eller annan skadegörelse upptäcks skall styrelsen kontaktas för åtgärd.
Sophämtning
Sophämtningen i vårt område sköts av Roslagsvatten och för att få den senaste informationen rekommenderar vi att ni uppsöker information på deras hemsida.
Sophämtningen sker varannan vecka i vårt område (Udda veckor), beroende på varje hushålls abonnemang form så hämtar man ens olika sop kärl vid olika tidsperioder.
Matavfallskärlet kan däremot hämtas vid varje tillfälle oberoende av vilket avtal just ni har.
Du måste teckna ett avtal med Roslagsvatten direkt med er som husägare.
Vägar, parkeringsplatser
Alla vägar, trottoarer, gatlyktor och gångvägar i området är kommunala. I alla frågor som rör trafik, parkering, beläggning, snöröjning m.m. kontaktas kommunen direkt. I hela vårt område råder en hastighetsbegränsning på 30 km/tim. Här bor många barn och det finns även en förskola, så det är viktigt att alla kör försiktigt.
Finns även mer information om parkering under Allmän Information
Grannsamverkan
Grannsamverkan handlar om att människor i grannskapet ökar vaksamheten och har en naturlig kontakt med varandra och närpolisen. På så sätt minskar förutsättningarna för brott i vårt bostadsområde.